Házení kostkami v Zapovězených zemích

Zapovězené země – fantasy hra na hrdiny, kterou právě vydává nakladatelství Mytago. V tomto krátkém článku stručně představím, jakým způsobem se ve hře používají kostky.

K hraní Zapovězených zemí jsou potřeba běžné šestistěnné kostky, ideálně 10–15 ve třech různých barvách. Potřebovat budete taky jednu osmistěnnou (k8), jednu desetistěnnou (k10) a jednu dvanáctistěnnou (k12).

  • Ve hře je celkem 16 dovedností, každá dovednost souvisí s jednou ze čtyř vlastností: silou, obratností, bystrostí, nebo osobností. Při provádění nebezpečné akce vezmi tolik šestistěnných kostek, kolik je úroveň příslušné dovednosti plus hodnota související vlastnosti. Kostku může přidat i vybavení. Hoď všemi kostkami najednou. V akci uspěješ, když hodíš aspoň jednu šestku.
  • Někdy je podstatné, jestli máš konkrétní kostku za vlastnost, dovednost, nebo za vybavení. Proto je lepší používat kostky různých barev.
  • Když nehodíš ani jeden úspěch, něco se zvrtne. Jestli o úspěch opravdu stojíš, máš ještě jednu možnost – můžeš zkusit štěstí: Vezmi všechny kostky, na kterých nepadla šestka ani jednička (u dovednostích kostek se jedničky nepočítají) a hoď jimi znova.
  • Za každou jedničku, která ti při zkoušení štěstí padne na kostkách vlastnosti, utrpíš jeden bod zranění v použité vlastnosti. Za každou jedničku, která ti při zkoušení štěstí padne na kostce zbraně, se bonus tvé zbraně snižuje o jedna.

Pokoušet meze svých možností je sice riskantní, ale může to mít i své klady – upevňuje to vůli, kterou potřebuješ k používání silných rodových talentů a talentů povolání. Za každou jedničku, kterou hodíš při zkoušení štěstí na základních kostkách, dostaneš kromě zranění taky jeden bod vůle.


Pro ty z vás, kteří neholdujete kutálení kostek po hracím stole jsou k mání online vrhače, kupříkladu FBL Roller nebo Year Zero dice roller nebo komplexnější pomůcka. Případně aplikace pro Android.